Verhaal

Provinciale wegen. Hoog water IJssel, ca. 1975 (film)

Op 10 juni 1946, dus 70 jaar geleden, produceerde SAAB zijn eerste auto. In 1937 start Svenska Aeroplan Aktiebolaget (SAAB) in Trollhättan als fabrikant van militaire vliegtuigen. Na de Tweede Wereldoorlog lag de keuze voor het maken van auto's voor de hand. Met de in de vliegtuigbouw opgedane expertise op het gebied van de luchtweerstand had SAAB een goede uitgangspositie voor de auto-industrie.

In 1969 fuseerde Saab met de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania en in 1990 werd het bedrijf in twee onderdelen gesplitst: de vliegtuigbouw (Saab) en de autofabrikant (Saab Automobile), de namen worden sindsdien met kleine letters gespeld. Van het laatste onderdeel was 50% in handen van de familie Wallenberg en 50% van General Motors. Tussen 2000 en 2010 was Saab Automobile een volle dochter van General Motors.

Saab AB is ook mede-eigenaar van het Zweedse internationale luchthaven Linköping City Airport. [Bron: Wikipedia]

Bij auto’s horen wegen. In deze film uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) zijn beelden te zien van o.a. de provinciale weg Zwolle-Ommen. We zien, vanuit een rustig camerastandpunt, auto’s langsrijden, steeds op andere stukken van de weg. Daarnaast zijn beelden te zien van hoog water in de IJssel. Een auto, een rode SAAB – en daarmee de reden waarom vandaag voor deze film is gekozen – rijdt op de dijk langs de IJssel met hoog water. Maar deze auto duikt ook al eerder in de film op verschillende momenten op en wordt daarmee bijna een van de hoofdrolspelers.

De film eindigt overigens met natuurbeelden van wilgenkatjes in bloei.

 

 

Reacties

afbeelding van M. Willems
De datering van deze film is niet juist. In de film is de rode Saab te zien met geel nummerbord. Deze gele nummerborden werden in Nederland pas vanaf 1 jan.1978 gevoerd. Het kenteken van de rode Saab is afgegeven in juni 1979. Omdat het onderwerp het voorjaar is, moet de film op z'n minst een jaar later worden gesitueerd (ca. 1980). Mvg, M. Willems/Emmen