Verhaal

HEEMAF, Caleidoscoop deel 1, 1941 (film)

HEEMAF, Caleidoscoop deel 1, 1941 

Op 25 september 1956 wordt de eerste Transatlantische telefoonkabel in gebruik genomen. Dit was de TAT-1, vrij te vertalen naar Transatlantic number 1, een onderzeekabel. Hij werd gelegd tussen Gallanach Bay bij Oban (Schotland) en Clarenville (Newfoundland) tussen 1955 en 1956. De ontwikkelingen die TAT-1 mogelijk maakten, waren coaxkabel, een bescherming van polyetheen, goede vacuümbeschermers voor de onderzeese repeaters en een verbetering in aanlegmethoden. Transistors werden niet gebruikt, want deze waren relatief nieuw en de werkzaamheid was niet gegarandeerd.

De overeenkomst om de verbinding te maken werd op 1 december 1953 bekendgemaakt. Het project was een samenwerking tussen de General Post Office van het Verenigd Koninkrijk, de American Telephone & Telegraph Company en de Canadian Overseas Telecommunications Corporation. De kabel was 40% Brits eigendom, 50% Amerikaans en 10% Canadees. De totale kosten lagen rond £ 120 miljoen.

Er waren twee hoofdkabels, een voor iedere richting van dataverkeer. Iedere kabel werd in drie secties gemaakt en gelegd, twee beschermd voor lagere diepte en een voor grotere diepte die in totaal 2.800 kilometer lang was. De repeaters werden gemaakt door de Bell Telephone Laboratories en werden om iedere 69 kilometer tussen de kabels geplaatst. In het centrale stuk waren er 51 repeaters.

De kabels werden in de zomer van 1955 en van 1956 gelegd. Het overgrote deel van het werk werd gedaan door het kabelschip Monarch. In Schotland verbond men de kabel met een coaxkabel, die 900 andere circuits had naar de International Exchange in Londen. In Newfoundland kruiste de kabel de Cabotstraat door een andere onderzeese kabel naar Nova Scotia. Van daar werd het signaal naar de Verenigde Staten geleid en in Brunswick (Maine) werd de kabel verbonden met het algemene netwerk.

Toen de lijn op 25 september 1956 geopend werd, vonden er 588 verbindingen plaats tussen Londen en de Verenigde staten en 119 verbindingen tussen Londen en Canada in de eerste 24 uur van dienst. De capaciteit werd al snel uitgebreid tot 48 kanalen. Na het succes van TAT-1 werden er nog vele andere TAT-kabels aangelegd, zoals de TAT-14. De TAT-1-kabel ging in 1978 met pensioen. [Bron: Wikipedia]

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevindt zich een film over de N.V. Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek (HEEMAF), waarin ook een fragment over telefoonfabricage, wat een van de bedrijfsonderdelen was. Ondanks dat dit slechts een klein stuk uit een langere film is, laten we de gehele film zien. Deze is als bedrijfsfilm ook zeer de moeite van het bekijken waard.

Beschrijving:

Een film van de Heemaf, rondom het gehele bedrijf (waarbij het vrouwelijk personeel in de montagehal voor deze gelegenheid gekleed is in zg. klederdracht ter bevestiging van een vooroordeel in het buiteland), met beelden van het productieproces van elektromotoren, de assenfabricage, de ponserij, de persgieterijen, de wikkelarij, de impregneerderij, de motormontage, de montageafdeling van de telefoonfabriek, de expeditieafdeling, en het pauzeren met etenstijd.

 

Reacties

afbeelding van Bertus Slotman
Een leuke film over HEEMAF, ook erg interessant, vooral als je, toen het nog echt HEEMAF was, al eens op excursie bent geweest. Later ook met schoolklassen bij Eaton geweest ook leuk om te zien. Vroeger zelf in de vakantie bij O&K Haaksbergen achter een ponsmachine gewerkt. Vanwege vrijwilliger bij Museum Hengelo en OYFO leuk omdat je bij beide Musea ook vaak HEEMAF tegenkomt.