Verhaal

Film: Seyss-Inquart spreekt bij Stork, 1943

Auteur: 
Roland de Jong

Vandaag exact 90 jaar geleden werd Klaas van Dorsten (1923-2007) in Meppel geboren. Hij was een Nederlandse groothandelaar in aardappelen en verzetsstrijder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verspreidde hij foto's van de Koninklijke familie en pamfletten die opriepen tot de staking in mei 1943. Deze staking ontstond bij de machinefabriek van Stork in Hengel (Ov.).

In een reactie op deze staking spreekt Seyss-Inquart op een massale bijeenkomst bij Stork in Hengelo op 19-05-1943. Dit is op film vastgelegd door het Polygoon Journaal en in de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevindt zich ook een exemplaar van deze film.
- Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart arriveert met andere geüniformeerde mannen op het fabrieksterrein van Stork. Hij schudt mensen de hand en brengt de fascistengroet.
- Seyss-Inquart loopt in een fabriekshal door een haag van mensen, die allemaal de fascistengroet brengen.
- Opnames van het publiek, onder wie zich NSB-ers, WA-ers, Duitse militairen, mannen van de Nederlandsche Arbeidsdienst, 'gewone' burgers en NSDAP-ers bevinden. (Naar verluidt waren er vrijwel geen medewerkers van Stork aanwezig tijdens deze bijeenkomst.)
- Seyss-Inquart spreekt vanaf een loopbrug bij een grote machine de vele aanwezigen toe. Na te hebben gerefereerd aan de april-mei stakingen, roept hij op tot samenwerking van Nederlanders en Duitsers onder de Führer. De shots van Seyss-Inquart worden afgewisseld met beelden van de toehoorders.
- Het publiek applaudisseert.