Verhaal

Film bij een tentoonstelling (film)

Vandaag, 2 september 2016, vindt bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO) de opening plaats van de tentoonstelling Geschiedenis van een handelsfamilie: in vijf generaties van koopmansgoed naar speelgoed. Aan de hand van bijzondere verhalen, verkoopartikelen (waaronder veel speelgoed) en een kijkje in de privélaatjes van het directeursbureau, wordt u meegenomen op reis door de handelsgeschiedenis van de familie Simon. Begonnen ze anderhalve eeuw geleden als handelaars in huishoudelijke artikelen, nu hebben ze een groothandel in speelgoed.

De expositie vertelt het verhaal vanaf de eerste Simon tot aan vandaag de dag, waarin de vijfde generatie Simon aan het roer staat. En als u de verhalen van alle generaties in de expositie naast elkaar ziet, ontdekt u misschien wel het geheim van het 150-jarig bestaan!

De expositie is gratis te bezichtigen van 6 september t/m 9 december 2016 in het Historisch Centrum Overijssel, aan de Van Wevelinkhovenstraat te Zwolle.

In het archief van de firma Gebr. Simon bevinden zich helaas geen bewegende beelden die we via ons YouTube-kanaal zouden kunnen presenteren. In de collectie van het HCO bevindt zich echter wel een andere film waari speelgoed centraal staat, eveneens tijdens een tentoonstelling:

Aflevering 25, jaargang 1989, van 'De Twentse Kiekkast: Wetenswaardigheden op video', een actualiteitenprogramma voor basisscholen in Midden-Twente met als eerste onderwerp 'De 3 van Twickel', waarbij leerlingen van basisschool Twickelo uit Delden een tentoonstelling bezoeken in de orangerie van kasteel Twickel over speelgoed van 110 jaar geleden dat toebehoorde aan drie kinderen die destijds op het kasteel woonden, in de tuin spelen de leerlingen met oud speelgoed.

 

 

Reacties