Verhaal

Bevrijding van Zwolle, 1945 (film)

Op 15 april 1945 wordt de Nederlandse provincie Friesland bevrijd. De bevrijding van Nederland was al in september 1944 begonnen maar door omstandigheden duurde het nog  tot het voorjaar van 1945 tot het hele land bevrijd was, op 5 mei 1945. Ondanks de capitulatie van het Duitse leger was er overigens tot 11 juni 1945 nog een groep Duitse soldaten die het eiland Schiermonnikoog bezet hielden.

Op 14 april 1945, een dag eerder dan Friesland, was Zwolle bevrijd. De gehele Provincie Overijssel was, met Kampen als laatste stad, op 17 april een feit.

In 2015 maakte het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in opdracht van de Provincie Overijssel een nieuwe versie van de documentaire Oorlog in Overijssel, die in 1990 door RonRon Audiovisuals was gemaakt. Bij de nieuwe versie was RonRon Audiovisuals ook weer betrokken. De documentaire werd met 15 minuten verlengd waarbij in de 25 tussenliggende jaren opgedoken filmmateriaal verwerkt. Dat de bronnen nooit volledig uitgeput zijn, mag duidelijk zijn. Kort na de premiere van de film doken er namelijk nog voorheen onbekende fragmenten op van de bevrijding van Deventer en Zwolle, deels zelfs materiaal in kleur, op zich al behoorlijk zeldaam.

Vandaag het fragment in kleur van de bevrijding van Zwolle. Deze beelden zijn gemaakt door de heer Van Loo uit Zwolle.

 

 

Reacties