Verhaal

2001 - Brood is dood

Auteur: 
Jan ten Hove

Op 11 juli 2001 pleegt Herman Brood zelfmoord door van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen. De in 1946 in Zwolle geboren rock-'n-roll legende is al vanaf zijn zeventiende levensjaar actief in de muziek.

Hij speelt onder meer piano bij de legendarische Drentse bluesformatie Cuby + Blizzards. Eind jaren zeventig start de charismatische Brood een zeer succesvolle solocarrière met zijn band Wild Romance. Later manifesteert hij zich ook als beeldend kunstenaar. Zijn tekeningen, zeefdrukken en action paintings vinden gretig aftrek bij een breed publiek. In de media bouwt de geestige en eigenzinnige Brood een reputatie op als ‘nationale knuffeljunk’. Zijn manische drank- en drugsgebruik eist uiteindelijk een zware fysieke tol. De afgetakelde rockster verliest zijn levenslust en besluit zelf een einde aan zijn veelbewogen bestaan te maken.

*Titelfoto: Herman Brood beschildert een schutting op het Rembrandtsplein in Amsterdam. (foto: Molendijk, 10 oktober 1986. Nationaal Archief, collectie Anefo)