Evenement

Historisch Café - Onruststokers in Overijssel

op 21 mei
21 mei 2019 - 19:30

De grootste gebeurtenissen in de geschiedenis hangen samen met onruststokers. Onruststokers verzetten zich, bewust of onbewust, tegen de gevestigde orde. Op dinsdag 21 mei is er in het Historisch Centrum Overijssel een Historisch Café met als thema ‘Onruststokers’.

In samenwerking met geschiedenisstudenten van Hogeschool Windesheim is er een speciaal onderzoeksproject opgezet naar onruststokers in Overijssel. Op deze avond presenteert een van deze studenten de resultaten hiervan. Verder vertelt historicus Kim Bootsma over haar onderzoek, bekroond met de Johanna Naberprijs in 2018, naar de onrust die de toelating van vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht veroorzaakte. Ook draagt dichter en muzikant Vincent Corjanus enkele toepasselijke gedichten van eigen hand voor en maakt singer-songwriter Milo Groenhuijzen met zijn muzikale bijdrage de avond compleet. Proef ter afsluiting het toepasselijke biertje van Berghoeve Brouwerij: Onruststokers!

Jonge Historicus van het Jaar

In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar, samen met Stichting Jonge Historici en Jong KNHG, een Historisch Café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap. Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen. En het mooie is: iedereen kan het historisch materiaal bij het archief komen onderzoeken!

Het Historisch Café bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje. Iedereen met een interesse in de geschiedenis is van harte welkom!
U kunt u aanmelden via www.historisch-cafe.nl.